Olga nedělala žádné ceremonie

V kinech právě běží dokument Olga. Autorkou námětu snímku o Olze Havlové je Anna Freimanová (62). „Olga byla zajímavá prima ženská a pro mě taky důležitá autorita,“ říká o bývalé první dámě její dlouholetá sousedka z Hrádečku.

Byla by s filmem spokojená Olga Havlová, která moc vystupovat nechtěla?

Nevím. Snad ano, protože film ji zobrazuje takovou optikou, kterou podle mě upřednostňovala: jako ženskou, která stojí pevně nohama na zemi, má kontakt s realitou, na nic si nehraje, je upřímná.

Proč jste chtěla, aby film vznikl?

Připravovala jsem rozšířené vydání knihy Síla věcnosti Olgy Havlové, což je sborník vzpomínek. Měla jsem možnost se tomu v Knihovně Václava Havla věnovat poměrně obšírně, shromáždila jsem spoustu materiálů, znovu jsem se setkala s Olžinou rodinou a poznala jsem lidi z jejího mládí. Pro mě byla Olga důležitá autorita v životě, zajímavá prima ženská, užila jsem si s ní spoustu hezkých chvil. A znovu jsem si uvědomila, jak důležitou osobou pro naši společnost byla. V disidentském období i později, když byl Václav prezidentem. Byla mu oporou i hybatelem věcí. Může být… nechci říct vzorem, zní to pateticky, ale je to asi nejvýstižnější. Tak jsem oslovila producentku Jarmilu Polákovou ze společnosti Film & sociologie a od začátku jsem myslela na Míru Janka coby režiséra.

...

Úryvek z rozhovoru, který vyšel v týdeníku Květy   

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: