Události ČT: Péče o dospělé potomky s handicapem

K pozornosti reportérů České televize o problematice péče o dospělé potomky s handicapem přispěla paní Blažena Slavíková, která se obrátila na Výbor dobré vůle s prosbou o finanční pomoc na elektrický vozík pro svého téměř padesátiletého syna Aleše.

Aleš je upoután na invalidní vozík od narození. „I když zdravotní stav Aleše byl těžký a naděje, že bude schopen se v budoucnu postarat sám o sebe, prakticky nemožná, nevzdala jsem to, protože pobyt v ústavu by mu neumožnil dále se rozvíjet. Udělali jsme spolu obrovský kus práce a žijeme každý den jeden pro druhého,“ uvedla Blažena Slavíková, která se o syna po odchodu otce starala sama.

Ovládat vozík je čím dál náročnější, zvlášť pro paní Blaženu, které věkem také ubývají síly. Mnoho lidí kvůli náročnější péči radilo paní Blaženě umístit Aleše do ústavu. Tato varianta ale pro ni nikdy nepřipadala v úvahu.

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové vyhlásil sbírku na elektrický vozík za 150 000 Kč a díky neuvěřitelné podpoře dárců byl během několika dnů vybrán dvojnásobek požadované částky.

Celou reportáž můžete vidět zde.  

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: