Aby se svět nezbláznil aneb O velkém kruhu lidí, kteří společně pomáhají

Benefiční koncert k uctění památky Olgy Havlové u příležitosti jejích nedožitých 90. narozenin zorganizoval Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové společně se spolkem SILOU HLASU a Alfredem Strejčkem. Obě organizace spojuje zásadní věc, obě nabízejí pomocnou ruku lidem se zdravotním znevýhodněním.

Spolek SILOU HLASU pomáhá lidem s omezenou schopností pohybu osamostatnit se díky technologiím ovládaným hlasem. Dita Horochovská, která společně s Lukášem Srbou spolek založila, jako první začala hlasové technologie využívat, podílela se na jejich vývoji a stala se jejich každodenní uživatelkou. Lidem s handicapem tak předává své vlastní zkušenosti, za což byla v roce 2022 oceněna Cenou Olgy Havlové.

Svým klientům nabízí spolek počítačové programy ovládané hlasem, ale hlavně výuku ovládání programů. Kurz ovládání počítače hlasem je pro klienty s handicapem zcela zdarma. „Víme, že většina z těch, kterým kurz pomůže, si to z finančních důvodů nemůže dovolit. I když to má pro ně často existenční význam. Kurz je zdarma díky sponzorským darům a dalším příspěvkům, které sháníme. Bez nich by to nešlo,“ uvádí Dita Horochovská.

Za šest let fungování neziskové organizace absolvovalo výuku více než 50 klientů. Díky tomu podle Dity a Lukáše získávají lidé s omezenou schopností pohybu novou sílu do života a svobodu. „Navíc když klient ovládá počítač hlasem, tak může být i několik hodin samostatný, takže tím pomáháme i lidem, kteří o naše klienty pečují,“ dodali Dita a Lukáš, kteří společně vyučují klienty v jejich domovech napříč různými kraji České republiky. Dita klientům pomáhá na základě vlastních zkušeností. Využívání technologií jí změnilo život, může komukoliv napsat, nakoupit dárky, objednat si vstupenky do divadla, ale i pracovat.

Spolek SILOU HLASU nabízí také možnost využití ukázkového bytu, ve kterém si klienti mohou vyzkoušet ovládání domácnosti hlasem. Je možné tak otevřít okno, zapnout televizi, rozsvítit a zhasnout nebo ovládat rolety. „Když jsem si poprvé ve svých třiceti dvou letech dokázala sama rozsvítit, tak to je věc, která slovy ani nejde popsat. Těch úkonů, které v průběhu dne potřebuji, aspoň trochu zmizí. Je to obrovská úleva nejen pro mě, ale i pro osobu, která se o mě zrovna stará,“ uvedla Dita, jež sama potřebuje podporu 24 hodin denně, v domácnosti ovládané hlasem je však mnohem samostatnější.

Jedním z klientů, kterým spolek SILOU HLASU pomohl, je herec, moderátor, hudebník, scénárista a pedagog Alfred Strejček. S Ditou a Lukášem se blíže seznámil poté, co bez varování a z ničeho nic ochrnul. Diagnostikováno mu bylo vzácné onemocnění známé jako Guillainův-Barrého syndrom. „Syndrom během několika hodin ochromí všechny svaly v těle. Věk v tom nehraje žádnou roli. Překvapilo mě to stejně jako mé blízké, neboť má fyzická kondice byla v roce ochrnutí skvělá,“ uvedl Alfred Strejček.

Komunikace s rodinou a přáteli byla pro Alfreda Strejčka náhle velice obtížná. Dita s Lukášem však nabídli pomocnou ruku. „Krůček po krůčku mě učili jednotlivé povely k pohybu počítačové myši, k vyhledávání zpráv, čtení i psaní mailů, či dokonce přijímání a upravování fotografií či video záznamů,“ popsal Alfred Strejček. V roce 2020 byla vydána kniha Hrejme dále… aneb jak jsme přežili osobní katastrofu, ve které Alfred Strejček a David Vávra popisují své životní příběhy spojené se závažným onemocněním. Část o svém boji s nemocí mohl Alfred Strejček sepsat právě díky psaní hlasem.

„Pro Ditu Horochovskou a Lukáše Srbu udělám, a říkám to teď naprosto čestně a vážně, cokoliv, protože tihle dva lidé mi pomohli opět do světa kontaktu s blízkými tím, že mě naučili hlasem ovládat počítač. A cítím se stále jako jejich dlužník, protože mi poskytli něco, co se běžně nedostává. Navíc mi to poskytli zcela přátelsky a nabídli mi ještě něco daleko důležitějšího, a to je přátelství a kamarádství,“ popsal přístup zakladatelů spolku SILOU HLASU.

Alfred Strejček inicioval uspořádání koncertu a nabídl kromě pomoci při organizaci akce také svou účast mezi vystupujícími, a to bez nároku na honorář. „Protože moje profese je ve spojení s řadou uměleckých oborů, není to jenom divadlo, ale jsou to muzikanti, literáti, malíři, sochaři, tak mě napadlo vyzvat tyto své umělecké přátele k tomu, abychom společně podpořili spolek SILOU HLASU a Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové v jejich jedinečném usilování. A je to usilování pomoci druhým, těm potřebným,“ uvedl Alfred Strejček, jak celý nápad s uspořádáním benefičního koncertu vznikl.

Veškerý výtěžek z koncertu věnují obě pořadatelské neziskové organizace na pomoc zdravotně znevýhodněným. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové přispěje lidem s handicapem na nákup kompenzačních pomůcek. Spolek SILOU HLASU využije výtěžek pro osoby s omezenou schopností pohybu na školení a výuku ovládání počítače hlasem.

„A jak už to bývá, a já v to věřím, je-li nějaké myšlence a věci požehnáno, tak se pak ten řetězec pomoci rozšiřuje a spojuje lidi do velkého kruhu, o kterém Karel Čapek říká, že by měl vždycky označit lidi, kteří přesahují svým jednáním sebe sama a pomáhají světu v rozdávání dobra, aby se svět nezbláznil,“ uzavřel Alfred Strejček.

Text © Barbora Sehnalová

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: