Giving Tuesday: Přispějte Máťovi s Kubíkem na pohybovou terapii

Pomozme během svátku dárcovství dvojčatům Matěji a Jakubovi získat pohybovou terapii poblíž jejich bydliště. Letos celosvětový svátek štědrosti Giving Tuesday připadá na 30. listopad a naše nadace se ho účastní již pošesté.

Postavíme dvojčata Máťu a Kubíka na vlastní nohy? To je cíl naší letošní sbírky v rámci celosvětové dárcovské výzvy, kterou najdete ZDE.

Chlapci se narodili s dětskou mozkovou obrnou. Dnes je jim 13 let a už byli celkem 27x (na 6 týdnů) na specializovaných klinikách a 27x (na 14 dní) v rehabilitačním centru. Rodiče se diagnózu dozvěděli, když byl chlapcům jeden rok. Lékaři jim doporučili cvičit Vojtovou metodou a ta přinášela výsledky. Máťa začal zapojovat ruce, přendávat si věci z jedné do druhé a přetáčet se na bok. Kubík na tom byl podobně, jen se celým cvičením provztekal.

„Kluci musí pravidelně, a hlavně intenzivně cvičit, jelikož je pro nás i pro ně velmi důležité neustálé rozvíjení psychomotoriky, motivovat je a posunout je na jejich vrchní hranice,“ říkají rodiče.

Některé terapie hradí zdravotní pojišťovna, jiné ne. Ceny za pobyt v centrech se pro oba chlapce pohybují v řádech stovek tisíc korun. To finanční situaci rodiny výrazně komplikuje. Pohybová terapie vyjde na 52 000 korun pro oba chlapce. Navíc, aby se zaznamenal pokrok, lékaři doporučují alespoň dvě opakování.

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat.

O Giving Tuesday

Nadace Olgy Havlové se do Giving Tuesday zapojuje již od roku 2016, kdy tento svátek přišel do České republiky. Za tu dobu nadace realizovala díky štědrým dárcům velmi úspěšné sbírky – například na projekt pomáhající lidem bez domova Nejdřív střecha, na elektrický zvedák pro Liama z Liberce či na schodišťovou plošinu pro paní Magdalenu.

Svátek dárcovství a dobrých skutků vznikl v roce 2012 jako den, který inspiruje lidi k tomu, aby konali dobro. Za posledních 10 let se tato iniciativa rozrostla natolik, že celoročně inspiruje stovky milionů lidí po celém světě k dárcovství, štědrosti a solidaritě. Češi za 6 let, co je svátek připomínán i v ČR, darovali v rámci Giving Tuesday téměř 184 milionů korun a vykonali nespočet dobrých skutků.

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: