Zveme vás na diskusi Vzdělání je lék? v Knihovně Václava Havla

Letos na podzim uplyne již 16 let od přelomového rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který potvrdil, že Česká republika diskriminuje romské děti tím, že je nadměrně posílá do praktických (dříve zvláštních) škol. Podařilo se nám s tím za uplynulých 16 let něco udělat?

Zlepšily se od té doby vzdělanostní šance nejen romských, ale všech znevýhodněných dětí, nebo české školy i dnes spíše reprodukují rozdíly dané rodinným zázemím? A co nám situace znevýhodněných dětí říká o českém školství jako takovém? Jakou roli hrají systémová opatření a jakou motivace a přístup jednotlivce, ať už žáka nebo ředitele školy?

O tom všem přijdou debatovat ředitelka a metodička prevence Základní školy Trmice Marie Gottfriedová, expertka na nerovnosti ve vzdělávání Jana Straková a novinář Patrik Banga. Moderuje sociolog Karel Čada.

Diskuse s názvem Vzdělání je lék? Vzdělávání znevýhodněných dětí s podporou systému nebo systému navzdory se koná ve čtvrtek 5. října od 19 hodin v Knihovně Václava Havla. 

Foto © Petr Vrabec

Pozvánka na diskusi

 


 

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: