Kouzelný stůl Olgy Havlové

Před rokem jsme obdrželi od Honzy Dolínka, výkonného ředitele obecně prospěšné společnosti EDUin, moc hezký příběh zdánlivě obyčejného stolu, který se během času stal stolem neobyčejným, ba téměř kouzelným. Rádi se o něj s Vámi podělíme.

Nadpis je pochopitelně pokusem o clickbait, ale nejedná se o žádný speciální kousek z pozůstalosti úžasné české první dámy a nezapomenutelné osobnosti českého nezisku. Na druhou stranu, kdo ví?

Pamětníci jen vzpomínají, že součástí transformace české společnosti z posttotalitní na demokratickou byl i vznik a rozvoj českého neziskového sektoru. V těch dobách se narodil i Výbor dobré vůle a tady začíná příběh jednoho kouzelného stolu.

Díky Olze i Václavu Havlovým do tehdejšího Československa přijelo mnoho kamionů s „humanitární“ pomocí na obnovu občanské společnosti. Přivezly výpočetní techniku i nábytek i jiné další stavební kameny do základů českých neziskovek. Jeden z kamionů dopravil nábytek ze Švédska. Ověření, zda šlo o zásilku přímo z IKEA, se nedochovalo. Nicméně bílý multifunkční stůl s výsuvným patrem na klávesnici si devadesátky odsloužil právě v kancelářích VDV. Na přelomu milénia už měla nadace stabilní zázemí, a tak stůl putoval do nově vznikající profesionální kanceláře Bílého kruhu bezpečí, kde pomohl vytvořit zázemí pro dodnes fungující ikonu v oblasti pomoci obětem trestných činů.

O pár let později, když i Bílý kruh bezpečí si polepšil a stěhoval se do nových prostor, zamířil stůl na pražské periferní sídliště Černý Most, kde svou první kancelář otevíralo občanské sdružení JAHODA. A co byste řekli? I tady přítomnost bílého a stále funkčního a bytelného stolu přinesla své ovoce. Partě studentů sociální práce svou přítomností pomohl k vytvoření stabilního a laskavého komunitního centra se skvělým dobrovolnickým programem.

A když i JAHODA povyrostla a mohla profesionalizovat svůj kancelářský vozový park, odcestoval stůl v první dekádě 21. století do města pod Řípem pomoci Mateřskému centru Matýsek, kde zatím slouží dodnes. Ovšem z Matýska se mezi tím stala profesionální obecně prospěšná společnost D8, která má pobočku v Kralupech nad Vltavou a rozhodně silně přerostla svou domovskou Roudnici nad Labem. Další dekáda jeho mise byla uzavřena a příběh jistě nekončí. Nicméně už nyní můžeme konstatovat, že na jeden na první pohled obyčejný stůl je to docela slušná práce, nemyslíte?

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: