Tenhle film není pro všechny

Recenze Terezie Pokorné dokumentu OLGA. Celovečerní dokumentární film Miroslava Janka Olga (prem. 13. 5. 2014) má obdobné vlastnosti jako jeho hlavní postava.

Je neokázalý, nepatetický, střízlivý a věcný, a přitom zdaleka ne chladný. Je přímý a zřetelný, ale má svá tajemství a hloubky. Není nabubřelý a povýšený, zato seběvědomý a důstojný. Působí spontánně, umí vytvořit atmosféru důvěrnosti a sounáležitosti , ale budí respekt. Je chytrý, energický, radostný a mimořádně posilující. Na první pohled je nenápadný a neefektní, ve skutečnosti filmařsky důvtipný a důmyslný. Má lehkost, ale zároveň je pevný, výpovědí a smyslem podstatný. Má svůj styl, v nepovrchním smyslu slova. Ví, co chce, a zřetelně to naplňuje. Je neúhybně svůj, ale nepotřebuje to křičet, nedělá vše pro to, aby byl v centru pozornosti. Nikomu se nepodbízí a pro leckoho není stravitelný. Je nezaměnitelný, nemůže zapadnout do řady jiných. Lze se divit, že se nad ním nejeden recenzent ošívá a že při repríze jsem v kině byla skoro sama? Těžko, takové úměry se ve světě, ve kterém žijeme, staly takřka pravidlem.

Celý článek na Revolver revue

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: