Běh dobré vůle pomůže také Jakubovi

Pětadvacetiletý Jakub z Českého Meziříčí má diagnostikovaný nízkofunkční autismus a těžkou mentální retardaci. Po nedávné akutní operaci se Kuba uzavřel do sebe a odmítá chodit kamkoli, kde jsou lidé. Cestou k většímu zapojení do společnosti by mohla být elektrická tříkolka pro dvě osoby, kterou si Kuba moc přeje. Přispět na ni můžete i vy zakoupením startovného na Běh dobré vůle.

Do dvou let se Kubík jevil jako zdravé dítě

Když se Kubíček narodil, vypadalo všechno krásně. První dva roky se vyvíjel přirozeně, objevoval svět, začal žvatlat. Drobnému opoždění ve vývoji jsme nepřisuzovali žádnou důležitost, říkali jsme si, že je to prostě kluk a že to dožene,“ vzpomíná Kubova maminka. Pak najednou přestal Kuba mluvit a začal se zvláštně chovat. Nejvýraznější prý byly velké výbuchy smíchu nebo pláče bez zjevné příčiny. Ve třech letech se Jakubova rodina dozvěděla jeho diagnózu – dětský autismus a mentální postižení.

Kuba má svůj vlastní svět

Přestože měl Kubík svůj velký vzor – staršího bráchu Péťa, jeho rozvoj neprobíhal jako u jeho vrstevníků. Jakub se nenaučil mluvit, nerozumí řeči, nedokáže zvládnout sebeobsluhu ohledně jídla, hygieny a oblékání. Až do 23 let navštěvoval speciální školu. Školní znalosti sice nezískal, ale chodil tam rád, naučil se dodržovat řád, líbilo se mu v malém kolektivu známých dětí. Doma si rád prohlíží obrázkové časopisy, letáky, ale i fotografie, na kterých jsou jemu známí lidé. Má rád jednoduché hračky, skládačky, velké puzzle, kostičky, miluje všechno, co se točí. Když má Kuba dobrou náladu, snese i trošku pomazlení a lechtání, směje se a pobrukuje si. Dokáže se ale i pěkně rozzlobit, bohužel většinou není zřejmé, co je důvodem. Jeho nálady nelze předvídat, musí mít vždy připravená zadní vrátka.

Operace Jakuba izolovala

Ve 23 letech podstoupil Kuba akutní operaci čelisti, kdy byl delší dobu hospitalizovaný a měl bolesti. Po této události se jeho psychický stav hodně zhoršil. Kuba od té doby odmítá chodit mimo domov kamkoli, kde jsou lidé. Zkoušel také docházet do denního stacionáře, pobyt tam ale nezvládl, nechtěl být mimo domov.

Pomoc z izolace by Kubovi mohla elektrická tříkolka

Kvůli tomu jsme se hodně izolovali, nemáme už kontakt s kamarády, s rodinou se vídáme zřídka,“ popisuje současnou neutěšenou situaci Jakubova maminka, která je samoživitelkou a kvůli Kubově diagnóze nemůže a nikdy nemohla chodit do práce. Ráda by pro Kubíka zakoupila elektrickou tříkolku, s níž by se spolu dostali do přírody a na místa, kam autem jet nemohou. Na podobné tříkolce, kterou vlastní jeho bratranec, se Kuba nechal nedávno svézt do lesa a zpět. Po dlouhé době se tak objevila činnost, o kterou jeví Jakub zájem a která ho dostává z izolace ven mezi lidi.    

Zapojte se do pomoci Jakubovi

Chcete se i vy zapojit do pomoci Kubovi a jeho rodině a dalším rodinám v tísni? Registrujte se na Běh dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Nemůžete-li běžet, můžete přispět zakoupením virtuálního startovného.

Registrace na Běh dobré vůle

Více informací o tom, komu závod pomůže

Fotografie: rodinný archiv

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: