Fond vzdělání: Nová stipendistka Kateřina

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové ve spolupráci s ČSOB již 27 let podporuje studenty se sociálním nebo zdravotním znevýhodněním. Pravidelnou finanční podporu letos nově získalo 11 nadaných studentů středních a vysokých škol. V tomto školním roce tak stipendia pobírá celkem 74 mladých lidí se zdravotním handicapem, ze sociálně znevýhodněných rodin nebo z dětských domovů.

Jednou z nově podpořených studentů je i Kateřina. Je jí 21 let a pochází z jedenáctičlenné rodiny. Druhým rokem studuje veterinární lékařství na univerzitě v Brně. 

O zvířata se zajímala Katka už od dětství. Doma chovala králíky, morčata a křečky, kromě toho se starala o kočky a psa. Na základní škole také začala jezdit na koni a pracovat ve stájích. I proto se rozhodla, že se stane veterinářkou. 

Ve volném čase Katka ráda sportuje, jejím největším koníčkem je Taekwondo, které začala také rozhodcovat. Taekwondo vyučuje na základní škole jako nepovinný předmět a pomáhá při organizaci závodů. Navíc se účastní sportovních táborů jako instruktorka. Dlouho se věnovala také jezdectví, na které jí teď bohužel nezbývá čas. O víkendech ráda tráví čas se svou rodinou. Chodí ven, hrají hry a užívají si času, kdy mohou být spolu.

Co pro Vás získání stipendia znamená? Na co peníze využijete?
Získání stipendia pro mě znamená velkou pomoc v bydlení. Mohu si hradit jídlo, učebnice, drogerii a všechny ostatní věci spojené se studiem a bydlením. Ale také čas, který bych strávila na brigádách, mohu využít k samostudiu, praxím a volnočasovým aktivitám.

Co Vás ve škole nejvíc baví?
Na studiu mám ráda čas strávený se spolužáky, můžeme se navzájem obohacovat o zkušenosti z oboru, ale také společně sdílet tíhu a krásy studia. Super jsou ty hodiny, kdy se po teorii dostaneme i k praxi, lépe si pak vše představím a pamatuji. Velký výskyt zvířat v areálu dodává studiu krásu a jedinečnost.

Jaký je Váš největší sen, který byste si chtěla splnit?
Určitě bych ráda dostudovala Veterinární lékařství, ale kromě titulu a práce bych chtěla být dobrou veterinářkou a dále rozšiřovat své zkušenosti. Také bych chtěla mít dostatek času na vše, co mě baví a na všechny blízké kolem mě. Nechtěla bych spadnout do stereotypu a spěchu v mém životě.

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: