Fond vzdělání pomohl studentovi konzervatoře Filipovi

Fond vzdělání od tohoto podzimu podporuje devět nových studentů středních a vysokých škol se zdravotním či sociálním znevýhodněním. Mezi nimi je i Filip Pátek. Partnerem programu je již 26 let ČSOB.

Filip (16 let) pochází z Oslavan v Jihomoravském kraji. Filip se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Přestože má za sebou mnoho lékařských zákroků a rehabilitací, dokázal Filip díky pomoci rodiny absolvovat běžnou základní školu. Navíc se mohl díky vstřícnému přístupu pedagogů, kteří za ním docházeli domů, věnovat hudbě – konkrétně hře na housle a klavír. Nyní mladík studuje vysněnou Konzervatoř Jana Deyla v Praze. Hudbě, která je celý jeho život, by se rád věnoval i v budoucnu. Volný čas tráví s přáteli, má rád přírodu, kde čerpá inspiraci pro komponování svých skladeb.

1/ Co pro Vás získání stipendia znamená? Na co peníze využijete?
Stipendium pro mě znamená obrovskou pomoc ve studiu. Peníze využiji například na literaturu, učebnice, barvy do tiskárny, papíry, noty, ale také na benzín, protože jsem z Moravy a cestuji do školy v Praze a zpět autem. To je největší položka při mém studiu. Jsem na vozíku a auto je pro mě nejvhodnější způsob cestování.

2/ Co studujete a co byste rád v budoucnu dělal?
Studuji obor hudba/skladba. Pokud se mi podaří konzervatoř zdárně dokončit, chtěl bych studovat dál a rozvíjet se. Být skladatelem. Složit skladbu, která by tu po mně zůstala, oslovovala a naplňovala posluchače.

3/ Co vás baví, jaké máte koníčky?
Baví mě hudba klasická. Hraji na klavír a na housle, skládám skladby. To mi zabere všechen čas. Je to můj koníček. Rád si vyjedu s kamarády ven do města, parků nebo jenom tak sám. Načerpat energii a inspiraci pro mé komponování. Občas hraji na PC hry, plavu, ale i rád spím.

4/ Jaký je Váš největší sen, který byste si chtěl splnit?
Můj největší sen se mi splnil. Dostal jsem se na konzervatoř a studuji hudbu. To se mi podařilo, díky pomoci mých rodičů, kterým moc děkuji, a také pedagogů, kteří mě učili na klavír a na housle. Do budoucna bych si přál, aby mně sloužilo mé zdraví. Protože když není zdraví, tak není nic. Chtěl bych se věnovat hudbě, získat co nejvíce znalostí v tomhle směru a pracovat, nebýt závislý na státu. Zapojit se do běžného života a předávat hudební znalosti dál, pro další generace.

Aktuálně pobírá v tomto školním roce stipendium z Fondu vzdělání 74 studentů. Od vzniku programu v roce 1995 získalo stipendijní podporu 642 studentů a dalších 610 obdrželo jednorázový příspěvek na školné či pomůcky ke studiu. Celkově bylo na studium dětí a mladých lidí se zdravotním nebo sociálním handicapem vynaloženo přes 37,3 milionu korun. 

Více informací o programu Fond vzdělání

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: