Třetí ročník Běhu dobré vůle pomohl 24 rodinám v tísni

Třetí ročník Běhu dobré vůle Nadace Olgy Havlové vynesl 330 tisíc korun. Díky partnerům závodu a dárcům, kteří podpořili jeho organizaci, bylo možné celý výtěžek využít na pomoc rodinám v tísni. Konkrétně nadace podpořila 11 rodin, které přišly o střechu nad hlavou, částkou 140 tisíc korun přispěla 9 rodinám na pomoc s péčí o děti se zdravotním znevýhodněním a na pomoc samoživitelkám s úhradou nákladů nadace darovala 93 tisíc korun.

Představujeme příběh maminky samoživitelky a jejího syna Františka, kterým pomohl výtěžek z třetího ročníku Běhu dobré vůle.

František, kterému je dnes třináct let, se narodil s těžkým zdravotním postižením. Je téměř nevidomý, rozlišuje pouze světlo a tmu, a to jen jedním okem a v určitém úhlu. Má dětskou mozkovou obrnu, nízkofunkční autismus s agresivními sklony.

S maminkou Františka jsme udělali krátký rozhovor.  

S ohledem na zdravotní stav Františka musíte absolvovat řadu lékařských procedur a rehabilitací a k tomu ještě přičtěme vzdělávání, péči o domácnost a další. Jak to všechno zvládáte? 

Teď je Fanda zapsaný ve speciální škole v Poděbradech, ale máme domácí výuku a po domluvě se školou docházíme na různé školní aktivity, které Fanda zvládne. Ale je jich spíše méně než více. František nezvládne klasickou výuku, jeho soustředění se pohybuje v minutách. Přeskakuje z činnosti do činnosti.  Našla jsem pro něj respitní centra NAUTIS v Praze Bohnicích a VOLNO v Kolíně. Tady to zvládá lépe, má individuálnější přístup a aktivity šité takzvaně na míru. 

Péče o Fandu je velmi náročná. Vzhledem ke všem jeho postižením je to, jak se říká, 24 krát 7 hodin. Na výchovu a péči jsem sama. Otec Fandy se nijak nezapojuje. A právě v péči o syna mi pomáhají respitní a pobytová centra tak, že si mohu trochu oddechnout a nabrat nové síly. Anebo si můžu vyřídit věci úřední či zajít k lékaři. S Františkem toto není vůbec možné. Takže jsem neskonale vděčná, že tato centra existují a pomáhají. 

Co pro Vás získání příspěvku od naší nadace znamená? 

Je to pro nás velká pomoc. Sama bych nezvládla uhradit náklady na péči v respitních centrech. A protože stát na tyto služby nepřispívá, naše jediná šance, kde požádat o pomoc, jsou nadace. 

Lidí v tíživé životní situaci je mnoho a ne každý si z ní dokáže pomoci sám. Jak důležitá je podle Vás pomoc neziskových organizací lidem, kteří nedosáhnou na nákladné pomůcky či léčbu? 

Sama za sebe mohu říci, že pokud by toho nebylo, byla bych teď úplně vyčerpaná a na pokraji psychického zhroucení. Nebýt pomoci nadace a center, možná už by se tak i stalo. Neustálá péče bez možnosti odpočinku je neskutečně vyčerpávající. Proto jsme ze srdce vděční, že tu je Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a pomáhá tam, kde je třeba. Mockrát děkujeme každému sportovci, který se takto rozhodl pomoci nejen nám, ale i sobě.

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: