Student Fondu vzdělání Andrii

Andrii je jedním z 24 nových stipendistů a stipendistek studijního programu Fondu vzdělání, který podporuje studenty se sociálním nebo zdravotním znevýhodněním. Andrii pochází z Ukrajiny, odkud se s touhou po kvalitním vzdělání před třemi lety přestěhoval do České republiky. Po vypuknutí války na Ukrajině jeho rodiče přišli o práci a museli opustit domov, proto ho již finančně nemohou podporovat.

Andrii druhým rokem studuje Fakultu strojního inženýrství VUT v Brně, obor aplikovaná informatika a automatizace. „Studuji docela složitý ale velmi zajímavý obor. Mým hlavním cílem po dokončení studia je uplatnit své znalosti a schopnosti v práci. Česká republika má v tomto smyslu dobré podmínky a příležitosti pro mladé a vzdělané lidi,“ popsal nám své plány. 

Ve škole ho nejvíce baví matematika, fyzika a computer science, což jsou zrovna nejdůležitější předměty při studiu informatiky a automatizace. 

Zeptali jsme se, na co Andrii stipendium využije, co ho baví mimo školu a jaký je jeho největší sen. 

Co pro Vás získání stipendia znamená? Na co peníze využijete?

Studium v České republice je sice zdarma pro všechny, ale jako cizinec mám i další náklady spojené s mým pobytem. Proto v této době, když je docela tíživá situace v mé Vlasti, mi stipendium umožňuje normálně žít a učit se v Česku i nadále.

Co Vás baví mimo školu, jaké máte koníčky?

Jsem sportovec a největším mým koníčkem je fotbal. Běhal jsem s balonem už od 6 let. Nenechal jsem toho ani v ČR a momentálně hraju krajský přebor Jihomoravského kraje za TJ Sokol Bohdalice.

Jaký je Váš největší sen, který byste si chtěl splnit?

V tuto chvíli mým největším snem je šťastný život v poklidném světě.  

 

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové ve spolupráci s ČSOB již 27 let podporuje studenty se zdravotním handicapem, ze sociálně znevýhodněných rodin nebo z dětských domovů. Pravidelnou finanční podporu letos pobírá celkem 88 mladých lidí. 

 

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: