Sbírka na stipendia znevýhodněným studentům

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové finančně podporuje studenty středních a vysokých škol ze sociálně slabých rodin, z dětských domovů a studenty se zdravotním znevýhodněním a pomáhá jim tak na cestě ke kvalitnímu vzdělání. Na stipendia nyní nadace spustila novou sbírku.

Přispět na stipendia studentům se zdravotním či sociálním znevýhodněním může každý.

Sbírka je otevřena zde.

„Získání stipendia pro mě znamená hodně. Mohu si zakoupit odbornou literaturu, a až se situace s covidem-19 uklidní, mohu se zúčastnit odborných přednášek, mohu navštívit výstavy, které se týkají mého oboru. Takto i peníze využiji – na literaturu, papíry do tiskárny, eurofolie, pracovní oblečení na praxi – ponožky, pracovní obuv,“ říká stipendistka Marie D., která studuje Gymnázium, Střední odbornou školu a Střední zdravotnickou školu v Jilemnici.

Od svých sedmi let Marie žije v dětském domově. Po maturitě by chtěla získat vyšší odborné vzdělání a stát se zdravotní sestrou na chirurgii. Jejím snem je stát se lékařkou. Ve volném čase se Marie ráda věnuje sportu, zejména atletice a rychlochůzi, v níž se účastnila dokonce Mistrovství ČR v Ostravě, kde obsadila 10. místo.

„V letošním školním roce to pro mě byla ohromná pomoc a velmi si jí vážím. Normální člověk si to nedokáže představit, ale když jsem si jako studentka mohla bez stresu zaplatit všechny výdaje kolem studia a zajít si každý den na teplý oběd, bylo to pro mě téměř neskutečné,” říká stipendistka Kristýna Z. z VUT Brno.

Kristýna žije jen s maminkou, o kterou se kvůli jejímu horšímu zdravotnímu stavu musí starat. Denně dojíždí 30 km do Brna a zpět, aby jí mohla být nablízku. Přesto úspěšně dokončila bakalářské studium a pokračuje v magisterském – chce mít jednou dobrou práci, kterou jí studium na VŠ, jak pevně věří, pomůže získat.  

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová
Zelená linka +420 800 111 010 | Telefon: +420 224 216 883 | E-mail: vdv@vdv.cz | Sledujte nás na FACEBOOKu
Podporují nás
Mediální partneři:
Odběr novinek

Zadejte prosím e-mailovou adresu pro zasílání aktuálních informací: